De coronacrisis raakt de gehele samenleving hard, ook de nieuwe Nederlanders. Wij onderzochten hoe groot de impact van de crisis op hen is geweest. Deze week komt er elke dag een andere invalshoek aan bod. Redacteur Chris Bruil onderzoekt ‘Covid-19 en de liefde…’
Er zijn wel duizend redenen die mensen kunnen hebben om in Nederland te komen wonen en een nieuw leven op te bouwen. Toch is er één waar het hart ongetwijfeld sneller van gaat kloppen: de liefde. ‘Liefde overwint alles’ zeggen ze, maar de coronacrisis heeft het de duizenden Nederlands-internationale stelletjes het afgelopen jaar niet makkelijk gemaakt.
Eerst even terug naar bijna één jaar geleden; het begin van de coronapandemie. De wereld ging geleidelijk op slot. Zo ook Nederland. Het vliegverkeer in de burgerluchtvaart daalde tot een dramatisch dieptepunt. Het dringende advies afgelopen maart was: ‘Blijf thuis. Ga alleen voor noodzakelijke dingen de deur uit.’ Maar wat als je geliefde in Colombia, de Verenigde Staten of Brazilië woont en de vliegtickets voor de zomer al geboekt waren? Dan ging de reis helaas niet door.
Inreisverbod
Waarom niet? De Nederlandse regering besloot in de strijd tegen het coronavirus een ‘inreisverbod’ in te stellen. Even uitleggen. Woonde je geliefde in een land waar een inreisverbod voor gold, dan was het bíjna onmogelijk om naar Nederland te reizen. Bíjna: getrouwde mensen waren een van de weinige uitzonderingen, zo vond het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zij konden nog wel naar elkaar toe reizen.

De Nederlands-internationale stelletjes die (nog) niet getrouwd zijn, hadden dus pech. Maar hoeveel mensen hebben in Nederland een langeafstandsrelatie? Geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zei afgelopen september geen inschatting te kunnen geven van het aantal Nederlandse staatsburgers dat gedwongen wordt om gescheiden te leven van hun buitenlandse partner.
Langeafstandsrelaties
Wat weten we wel? Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Sinds 1947 het aantal mensen dat alleen woont van 285.000 naar bijna 3 miljoen in 2018 is gestegen. Volgens het CBS heeft meer dan een op de vijf van die bijna 3 miljoen een langeafstandsrelatie. Na een korte rekensom komt dat neer op ongeveer 600.000 mensen. Ongelooflijk veel mensen dus.
Maar wanneer mag je een relatie een langeafstandsrelatie noemen? Het antwoord is simpel, namelijk: als je elkaar niet voor een langere tijd ziet. Het aantal mensen met een langeafstandsrelatie (600.000) zal dus voor een groot deel bestaan uit binnenlandse relaties. Dit aangezien vooral mensen onder de dertig een partner hebben maar nog niet samenwonen. Toch mag worden aangenomen dat duizenden Nederlanders hun geliefde in het buitenland hebben wonen. Dit wordt door de redactie van Tv-programma ‘All You Need Is Love’ bevestigd. “Er schrijven belachelijk veel mensen, duizenden per seizoen”, vertelt eindredacteur Linda van den Dikkenberg in december 2019 tegen EditieNL.
Love is not tourism
Een van die duizenden Nederlanders met een geliefde in het buitenland is de uit Den Haag afkomstige Maud van Leeuwen. Zij en haar vriend Kevin uit de Verenigde Staten konden elkaar, aangezien ze niet getrouwd zijn, door de coronacrisis vanaf vorig jaar maart niet meer zien. Maud voelde dat ze tot een groep behoorde die niet bestond en gehoord werd. “Elke week las ik braaf de nieuwsupdates over de coronamaatregelen. Wij, mensen in een langeafstandsrelatie, kregen maar geen zekerheid.” Maud had al snel door dat ze zeker niet de enige was die zich vergeten voelde. “Op Facebook vond ik een groep die ‘Love is not tourism’ heette. Ik zag veel meer Nederlandse leden en dacht: laat ik eens een WhatsApp-groep beginnen.”
De WhatsApp-groep was nog maar het begin. Maud schreef een persbericht en stuurde dat naar veel media op. Ze kwam enorm veel in de media en schreef samen met een aantal andere lotgenoten een brandbrief (brief waar dringend om hulp wordt gevraagd) aan de minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus. “Zes dagen later, op 16 juli, kwam het bericht dat Grapperhaus akkoord ging. Dat betekende dat ook liefdeskoppels die niet getrouwd zijn, elkaar vanaf 27 juli eindelijk weer konden zien.”

Meineed
Vanaf 27 juli vorig jaar mochten ongetrouwde koppels elkaar dus weer zien. ‘’Geliefden die van de regeling gebruik willen maken moeten aan strikte voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen. Zo moeten ze minimaal drie maanden een relatie hebben en daar ook een handgeschreven verklaring over ondertekenen, waarbij liegen als meineed zal worden bestraft’’, zo schrijft de NOS.
Aan de volgende voorwaarden moet voldaan worden:

Liegen mag dus niet, want dan zal het als ‘meineed’ worden bestraft. Maar wat is meineed eigenlijk en welke straf staat daar voor? Meineed is eigenlijk een ander woord voor liegen. Op het plegen van meineed staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar of een geldboete in de vierde categorie, zo schrijft justitia.nl. Een geldboete in de vierde categorie kan maximaal €21.750 euro bedragen.
Liefde in Brazilië
Er zijn dus nog steeds strenge voorwaarden waar langeafstandsrelaties aan moeten voldoen. Máár, dat hebben zij er met alle liefde voor over. Zo ook de Nederlandse Duifje van Egmond en haar Braziliaanse vriend Ozorio.

Dat de coronacrisis impact heeft gehad op haar relatie staat volgens Duifje als een paal boven water (het is dus duidelijk). “Als je elkaar lang niet kunt zien, voelt het als een soort relatiepauze. Wanneer je niet bij elkaar bent, denk je continu: wanneer kunnen we elkaar weer zien om met de relatie verder te gaan? Duifje heeft haar geliefde zeven hele maanden moeten missen. “Afgelopen juni is mijn vriend naar Nederland gekomen en vorige week heb ik hem gelukkig ook nog kunnen zien. Toen was hij hier in Nederland op bezoek.”
‘Nieuwe Nederlander’
De Nederlandse Daphne Rüsch en haar Colombiaanse vriend Julian hebben geen gemakkelijk jaar achter de rug. Julian wilde zich namelijk in april definitief in Nederland vestigen. Door de coronacrisis lukte dit pas afgelopen september. Julian: “Ik heb mijn vliegticket moeten omboeken naar mei. In mei kwamen we er natuurlijk achter dat de situatie langer zou duren en verplaatste ik het vliegticket naar juli.” Ook in juli was het nog niet mogelijk voor Julian om naar Nederland te vliegen. Pas eind augustus, na zeven lange maanden, zag hij zijn Nederlandse geliefde Daphne weer.

Julian: “De lockdown heeft ons allebei hard geraakt. In Colombia was de lockdown heel zwaar, bijna niets mocht. Ook Daphne zag op een gegeven moment bijna niemand in Nederland.” Goede communicatie is het allerbelangrijkste in een relatie, volgens Julian. “Daphne en ik hadden door de coronacrisis allebei veel stress en ook op mijn werk in Bogotá speelde er een aantal dingen. We hebben toen gezegd dat we alles tegen elkaar moeten kunnen zeggen. Dat zijn we vanaf toen gaan doen en ik heb het gevoel dat de coronacrisis onze relatie alleen maar sterker heeft gemaakt.”
Zijn vriendin Daphne was net voor de coronacrisis naar een appartement in Amsterdam verhuisd. Door het inreisverbod heeft zij maandenlang in haar eentje de vaste lasten moeten betalen. “Ook mijn proces voor een verblijfsvergunning heeft vertraging opgelopen. Daardoor heb ik nog geen werkvergunning en kan ik nog niet aan de slag hier. Maar het is allemaal niet zo erg, we zijn ontzettend blij dat we nu samen zijn.”
Dat de coronacrisis invloed heeft gehad op Nederlands-internationale langeafstandsrelaties is door de verhalen van Maud, Duifje en Julian duidelijk geworden. Toch hoeft niet elke langeafstandsrelatie tegen problemen zijn aangelopen. Sinds 27 juli mogen geliefden, als ze aan de eerder besproken voorwaarden voldoen, weer naar elkaar toe vliegen. Maar vanaf 29 december is nog iets anders belangrijk: een negatieve corona testuitslag. Die is verplicht voor iedereen die naar Nederland reist. Liefde overwint alles, zullen we maar zeggen. Ook een langeafstandsrelatie.
*Ook het inmiddels niet meer bestaande Tv-programma programma ‘Grenzeloos Verliefd’ is voor dit artikel benaderd. Helaas hebben zij niet op tijd gereageerd.
1 reactie