De acht ‘must know’ Nederlandse hits
Vorige week las je hier al de acht artiesten die alle Nederlanders kennen. Deze week kijken we naar de belangrijkste liedjes in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Welke hits moet je echt kennen? Martijn van den Bogaart van de stichting Nederlandse Top 40 legt ze aan je voor.
“Dit liedje beschrijft de Nederlander in 3,5 minuut. Het werd in 1996 opgenomen voor een reclame van de Postbank en het doel ermee was om een soort wij-gevoel te laten horen. Toen het opgenomen werd, had Nederland dan ook nog 15 miljoen inwoners. Die mensen werden allemaal geraakt door de tekst, waardoor het op nummer 1 terecht kwam. Waarom het zo’n klassieker is geworden, heeft te maken met de updates die de plaat heeft gekregen. Dit jaar nog stond ’17 Miljoen mensen’, de nieuwe versie van zangeres Davina Michelle en rapper Snelle op nummer 1. Het is een liedje dat dus generaties heeft overleefd en waar we nog steeds troost aan hebben als het niet goed gaat.”
“Dit is het meest recente nummer op deze lijst. ‘Roller coaster’ werd vorig jaar uitgebracht en wordt nu al door veel mensen gezien als een soort ‘classic’. Dit jaar was de tekst, die troostend en emotioneel is, voor veel mensen de steun die ze nodig hadden. Misschien dat hij daarom na veel jaren ‘Bohemian rapsody’ van Queen wist te verslaan en de nieuwe nummer 1 wist te worden in de Top 2000, de hitlijst voor de beste liedjes aller tijden. Wat mensen verder zo fijn vinden aan Danny Vera als artiest is dat hij bekend staat als een echte ‘nuchtere Zeeuw’ (Zeeuwen zijn inwoners van de provincie Zeeland en die staan bekend als ‘down to earth’). Het succes van deze plaat heeft er niet voor gezorgd dat Vera arrogant is geworden en dat vinden Nederlanders leuk aan hem.”
“Een van de weinige echte wereldhits die uit Nederland komt, is ‘Venus’ van de band Shocking Blue uit 1970. Door de bekende coverversie van Bananarama in de 80’s weten veel mensen niet eens dat het originele liedje volledig Nederlands is. Toch wist ook dat origineel in Amerika de nummer 1-positie te bereiken. Het is nog altijd een van de heel weinig Nederlandse liedjes die dat lukten. Het is daarom ook absoluut een classic. Wat trouwens veel mensen niet weten is dat er ook een Nederlander heel belangrijk was voor een van de grootste hits ooit in Amerika. Vorig jaar stond Lil Nas X namelijk 19 weken bovenaan met zijn ‘Old town road’. De beat van die plaat werd gemaakt door de Nederlandse YoungKio.”
“Tja, als je een lijst maakt met de must knows van de Nederlandse muziek kan ons volkslied natuurlijk niet ontbreken. Het heeft maar liefst vijftien (!) coupletten die eigenlijk bijna niemand allemaal kent. Maar het grootste deel van de Nederlanders kan de eerste toch wel meezingen. Er zijn zelfs mensen in de politiek die vinden dat schoolkinderen dit elke ochtend zouden moeten zingen. Hoewel dat voor veel mensen wat ver gaat, is het ‘Wilhelmus’ zeker vaak te horen. Bij belangrijke sportwedstrijden of overwinningen bijvoorbeeld. Wat ook interessant is aan het Nederlandse volkslied, is dat het een van de oudste ter wereld is. Het werd namelijk al in de zestiende eeuw geschreven.”
“Van het echte volkslied naar het onofficiële volkslied. Als je ooit in Nederland hebt gewoond toen we meededen aan een WK voetbal, ken je deze vast. Het is het voorbeeld van het ‘oranjegevoel’, de gekte die in Nederland kan ontstaan rondom het Nederlands voetbalelftal. Maar ‘Wij houden van oranje’ is niet alleen een klassieker vanwege voetbal. Het is ook daarbuiten een lied dat Nederlanders op een bepaalde manier met elkaar verbindt. In het dagelijks leven kunnen we dan misschien wel eens een andere mening hebben, maar als het Nederlands elftal speelt staan we allemaal aan dezelfde kant. Nog iets moois aan deze plaat: hij werkte ook echt. ‘Wij houden van oranje’ werd uitgebracht door volkslegende André Hazes voor het EK van 1988. En dat is nog altijd het enige grote toernooi dat Nederland ooit won.”
“Ramses Shaffy is een van de iconen van de Nederlandse muziekgeschiedenis. Dit zei ik ook in de vorige top 8, maar ‘Laat me’ is ook zeker een must know op zichzelf. Het gaat heel duidelijk over vrijheid: hij wil doen en laten wat hij zelf wil. Die wens voor vrijheid is iets dat veel Nederlanders herkennen. In een onderzoek uit 2019 las ik dat Nederlanders vrijheid na de Nederlandse taal het belangrijkste onderdeel van de samenleving vinden. De classic status van ‘Laat me’ laat dat heel duidelijk zien.”
“Nederlanders zijn meestal dan wel gericht op de toekomst, maar er zit ook iets in ons dat moeite heeft met het loslaten van tradities. Invloeden van buiten worden niet altijd fijn gevonden en we houden vast aan het bekende. ‘Het dorp’ is hier een beetje het symbool voor. Het nummer kijkt terug naar ‘die goeie ouwe tijd’. Wat zo bijzonder is aan ‘Het dorp’, is dat het in de jaren ’60 werd gemaakt. Toen keek zanger Wim Sonneveld terug naar de periode voor de oorlog. Nu is het vooral door volwassenen geliefd omdat zij ermee terugkijken naar toen zij nog jong waren. Het is dus eigenlijk tijdloos. Toch is het ook lang niet alleen maar bekend onder oudere mensen. Doordat ‘Het dorp’ vaak in tv-programma’s en reclames wordt gebruikt, maakt ook de jongere generatie er kennis mee. Dat is een teken dat het een echte klassieker is.”
“Dit laatste liedje is er weer een dat veel mensen troost biedt. Het is niet voor niets een van de meest gehoorde nummers op begrafenissen. ‘Mag ik dan bij jou?’ laat ook iets anders zien over veel Nederlanders. Namelijk dat we elkaar altijd helpen als het echt nodig is. ‘Als de oorlog komt en als ik dan moet schuilen, mag ik dan bij jou?’ Het klinkt simpel, maar geeft veel mensen een veilig gevoel. Dat is ook waarom het onverwachts een moderne klassieker werd. Claudia de Breij is eigenlijk geen zangeres, maar comédienne. In 2009 zong ze dit lied in haar theatershow. Het was niet bedoeld als hit, maar het viel mensen op en zo werd het dat toch. Nog altijd zijn er veel Nederlanders die het een van de mooiste liedjes vinden die er zijn.”
1 reactie