Nieuw NederlandNieuw Nederland
  • HOME
  • ONDERZOEK
    • EEN VREEMDE TAAL IN VIER WEKEN
    • EXPEDITIE SENNEROOG
    • HET STEREOTYPE
    • VIRUSPROBLEMEN
  • TAAL
    • WOORD VAN DE DAG
  • CULTUUR
  • BEROEP
  • MENSEN
  • OVER ONS
  • CONTACT
31/12/2020 door Mees van Dijk

De geschiedenis van immigratie uit Marokko: deel 3

De geschiedenis van immigratie uit Marokko: deel 3
31/12/2020 door Mees van Dijk

Nederland is een multicultureel land. Dat wil zeggen: een land met meerdere culturen. Al sinds de jaren ’60 komen er migranten naar Nederland. Eén groep daarvan komt uit Marokko. De komende weken onderzoek ik de geschiedenis van deze groep. In het vorige deel beschreef ik de komst van illegale arbeidsmigranten en de onrust die erbij kwam kijken. In dit deel ga ik in op de gevolgen van de grootschalige migratie.

Gezinshereniging

Tot aan het einde van de jaren 70 blijven Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland komen. De bedrijven blijven deze arbeiders nodig hebben. Daarom verlengen zij de contracten. Daardoor blijven de gastarbeiders langer verwacht. Ze beseffen dat hun toekomst in Nederland er rooskleuriger uitziet dan in Marokko.

Veel gastarbeiders besluiten hun gezin naar Nederland te laten verhuizen vanaf 1975. Hierdoor groeit de Marokkaanse bevolking in Nederland snel. Begin jaren zeventig waren er zo’n 20.000 Marokkanen in Nederland. In 1990 waren dit er 168.000.

Problemen

Deze gezinnen trekken naar arbeiderswijken toe. Daar staan vooral huurwoningen. Die wijst de overheid hen aan. De arbeiderswijken worden hierdoor steeds voller. Vooral met Marokkaanse gezinnen. Nederlandse gezinnen worden rijker en gaan weg uit deze wijken. Gezinnen uit Marokko komen ervoor in de plaats. Deze woningen zijn niet gemaakt voor snelle groei van gezinnen. Dit resulteert in overvolle huizen.

Vanaf de jaren tachtig krijgen de immigranten het zwaar. De arbeidsmarkt zakt in elkaar. Bedrijven stoppen met het aannemen van Marokkaanse gastarbeiders. In 1983 zit één op de drie Marokkaanse mannen tussen de 30 en 49 werkloos thuis. Nieuw werk zoeken gaat lastig. Veel van hen komen in de bijstand terecht.

De jeugd

Het laten verhuizen van gezinsleden, brengt ook veel kinderen mee. Daarnaast groeien de Marokkaanse gezinnen snel. Een lange tijd is er in Nederland geen duidelijk integratiebeleid. Daardoor leren de ouders vaak geen Nederlands. Hun kinderen leren het op school, maar thuis wordt het niet gesproken. De kinderen belanden vaak op scholen waar alleen immigranten en vluchtelingen zitten. Daardoor is het moeilijk voor ze om zich in de Nederlandse cultuur te mengen.

Marokkaanse jongeren in Amsterdam, 1987. Bron: Stadsarchief Amsterdam/Frans Busselman

Hun opvoeding staat ver van de Nederlandse cultuur af. Dit is voor de Marokkaanse kinderen ingewikkeld. Ze hebben geen idee hoe ze zowel Marokkaan als Nederlander kunnen zijn. Vanwege de drukte in huis, gaan ze vermaak en afleiding zoeken op de straat. Het gevolg: grote groepen jongeren die buiten spelen, hangen en streken uit gaan te halen.

1983

In het volgende deel ga ik in op hoe ons beeld van de ‘lastige Marokkaan’ is ontstaan. In het vijfde – en laatste – deel, beschrijf ik hoe deze vooroordelen de Marokkanen negatief beïnvloedt.

Bronnen:
Wikipedia
Geschiedenis Marokkanen in Nederland
Multicultureel Nederland

Lees ook: De geschiedenis van immigratie uit Marokko: deel 2
Vorige artikelHet 2020 van NederlandVia UnsplashVolgende artikel Podcast #4: Het Taalkwartiertje - Nederlandse scheldwoordenBedrijfsleven

1 reactie

Pingback: De geschiedenis van immigratie uit Marokko: deel 4 - Nieuw Nederland

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Meest recente berichten

De nieuwe regels op een rij20/01/2021
Muziek met… Daniel17/01/2021
Cultuurles16/01/2021
Langeafstandsrelatie in coronatijd? Julian: “Dat was geen pretje”16/01/2021
Een week vol nieuws15/01/2021