Nieuw NederlandNieuw Nederland
  • HOME
  • ONDERZOEK
    • EEN VREEMDE TAAL IN VIER WEKEN
    • EXPEDITIE SENNEROOG
    • HET STEREOTYPE
    • VIRUSPROBLEMEN
  • TAAL
    • WOORD VAN DE DAG
  • CULTUUR
  • BEROEP
  • MENSEN
  • OVER ONS
  • CONTACT
07/01/2021 door Mees van Dijk

De geschiedenis van immigratie uit Marokko: deel 4

De geschiedenis van immigratie uit Marokko: deel 4
07/01/2021 door Mees van Dijk

Nederland is een multicultureel land. Dat wil zeggen: een land met meerdere culturen. Al sinds de jaren ’60 komen er migranten naar Nederland. Eén groep daarvan komt uit Marokko. De komende weken onderzoek ik de geschiedenis van deze groep. In het vorige deel beschreef ik de gevolgen van de grootschalige migratie. In dit deel ga ik in op de vraag hoe ons beeld van de ‘lastige Marokkaan’ is ontstaan.  

Buurtregister

Marokkaanse jongeren zoeken na de komst in Nederland al snel een uitweg op straat. Dat blijkt uit het vorige deel. Al snel zorgde dit volgens veel buurtbewoners voor overlast. De overheid krijgt kritiek: er ontbreekt een strenge aanpak. In de jaren negentig wordt er veel overlast gemeld bij het Overtoomse Veld in Amsterdam. Hier wonen veel Marokkanen.

De overheid komt met een oplossing: het aanstellen van een buurtregisseur. Dit is een wijkagent, die verantwoordelijk is voor de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Hij moet een bekend gezicht worden voor de wijk en benaderbaar zijn voor problemen van wijkbewoners en Marokkaanse jongeren. Toch voelen bewoners zich niet veilig.

Rellen Overtoomse Veld

23 april 1998 komen de confrontaties in deze wijk tot een hoogtepunt. Een paar jongeren worden gearresteerd nadat ze een prullenbak in brand steken. Hun ouders zijn het daar niet mee eens. Wanneer zij geen informatie krijgen van de politie over hun kinderen, besluiten veertig vaders de rotonde bij de postjesweg te bezetten. Bij die groep voegen zich ook jongeren.

Er worden stenen gegooid richting de politie. Een poging tot ontruiming zorgt ervoor dat elf politiemensen en een aantal bewoners gewond raken. Uiteindelijk is er zoveel politie, dat iedereen wegvlucht. Jaren later staat deze wijk nog altijd bekend als een probleemwijk.

Verandering beeld

Na de rellen van 23 april 1998 is het beeld rondom Marokkaanse jongeren sterk veranderd. Een grote reden daarvoor is de media. Gebeurtenissen met veel impact, zoals de moord op Theo van Gogh en de speech ‘Meer of Minder Marokkanen’ van Geert Wilders, versterken onze negatieve beelden. Ook wordt ons negatieve beeld versterkt omdat mensen angst hebben voor ‘islamisering.’

In de periode 1990 tot 2010 is tegen meer dan de helft van de Marokkaanse jongeren voor hun 23ste een proces-verbaal opgemaakt. Over het algemeen gaat het vooral over kleine vormen van criminaliteit als overlast of vandalisme. Opvallend is daarentegen dat Nederland het enige land is waar er sprake is van een ‘Marokkanenprobleem’. Dit terwijl veel van onze buurlanden een grotere Marokkaanse gemeenschap bevatten en ook problemen ervaren met deze doelgroep.

In het volgende – en laatste deel – ga ik in op de vooroordelen die Nederland heeft tegenover Marokkanen. Ook beschrijf ik hoe Marokkanen hier mee omgaan.

Bronnen:
Trouw
VPRO
CBS
Wikipedia
Andere Tijden

Stadsarchief Amsterdam/Frans Busselman

Vorige artikelNatuurrampen in Nederland: moeten we ons zorgen maken?natuurVolgende artikel Woord van de dag: Hutjemutje

1 reactie

Pingback: De geschiedenis van immigratie uit Marokko: deel 5 - Nieuw Nederland

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Meest recente berichten

De nieuwe regels op een rij20/01/2021
Muziek met… Daniel17/01/2021
Cultuurles16/01/2021
Langeafstandsrelatie in coronatijd? Julian: “Dat was geen pretje”16/01/2021
Een week vol nieuws15/01/2021