Nieuw NederlandNieuw Nederland
  • HOME
  • ONDERZOEK
    • EEN VREEMDE TAAL IN VIER WEKEN
    • EXPEDITIE SENNEROOG
    • HET STEREOTYPE
    • VIRUSPROBLEMEN
  • TAAL
    • WOORD VAN DE DAG
  • CULTUUR
  • BEROEP
  • MENSEN
  • OVER ONS
  • CONTACT
20/12/2020 door Jonas Jongerius

Een vreemde taal in zes maanden

Een vreemde taal in zes maanden
20/12/2020 door Jonas Jongerius

Ervaringen van studentes over het leren van de Arabische taal

Nu we zijn begonnen met het leren van de Arabische taal, vraag ik me af hoe dat bij anderen gaat. Silke, Stella en Lotte volgen op het moment een minor Arabische taal & cultuur. Tijdens een studie volg je (meestal) in je derde jaar een minor. De student kan zich een half jaar gaan verdiepen in een onderwerp. Dat buiten het vakgebied van zijn of haar studie valt. Een manier om je kennis en interesses te verbreden.

 

Silke Blumink (21) studeert Hotel Management in Apeldoorn. Ze leert de Arabische taal omdat ze zich wil onderscheiden op de arbeidsmarkt. Op school leerde ze al Engels, Spaans en Duits. Nu werd het tijd voor iets nieuws: Arabisch.

Silke vertelt dat ze het leren van de Arabische taal een beetje heeft onderschat: ‘’ik had het idee dat het eenvoudiger zou zijn. En ik zit bij studenten in de klas die al een basis hebben. Hierdoor gaat het soms iets te snel.’’ Het herkennen van Arabische tekens en dat koppelen aan klanken, heeft lang bij haar geduurd. ‘’Dan kwam er een zin en had ik geen idee wat ik moet uitspreken.’’ Silke ziet haar minor als een mooie ervaring maar gaat niet door met het leren van de taal. Ze vindt het simpelweg te ingewikkeld.

Lotte van der Wijst (24) studeert Journalistiek in Tilburg. Ze heeft altijd al het idee gehad om Arabisch te leren. ‘’Maar om in je eentje, zonder lessen, Arabisch te leren is wel erg lastig.’’ Vandaar haar keus voor de minor Arabische taal & cultuur.

De meerderheid van Lotte’s klasgenoten bestaat uit mensen met een islamitische achtergrond. Dat verrast haar. ‘’Ze spreken geen Arabisch, maar kennen wel al bepaalde woorden of klanken uit de Koran.’’ Die voorsprong is soms te merken. Ze vindt het jammer dat alles online gaat. ‘’We krijgen helaas niet de kans om elkaar te ontmoeten.’’ Toch heeft Lotte geen spijt van haar keus. ‘’Je leert enorm veel in een korte tijd. Als je iets niet snapt, neemt de docent ruim de tijd om het je uit te leggen.’’

Lotte wil doorgaan met het leren van de Arabische taal. ‘’Ik vind het zonde om straks te stoppen en er dan niets meer mee te doen.’’ Haar plan is om bij het asielzoekerscentrum in haar woonplaats lessen Nederlands te geven. En daarvoor in ruil misschien wat lessen Arabisch te kunnen krijgen. ‘’Zo kunnen we elkaar een beetje helpen.’’

Ook Stella van der Burg (21) studeert journalistiek in Tilburg. Ze wil misschien Midden-Oosten correspondent worden. ‘’Dan is het beheersen van de Arabisch taal een goede basis.’’ Ook wilde ze gewoon even helemaal iets nieuws doen.

‘’De grammatica is erg moeilijk. Dat is ook wel een kwestie van gewoon stampen, alles goed leren. Dat ben ik niet meer zo gewend’’, zegt Stella lachend. Ze vindt het wel erg fijn dat ze zich volledig op haar minor kan richten. ‘’Ik ben bijna elke dag bezig met Arabisch. Met een uurtje in de week zou ik het denk ik niet redden.’’

 

Stella is ook van plan om bezig te blijven met Arabische taal. ‘’Ik kan natuurlijk nog lang niet vloeiend Arabisch. En ik vind het wel leuk om er nog iets aan te hebben.’’ Inmiddels heeft ze de taalapp Duolingo gedownload en is ze van plan om veel Arabische films te kijken.  

Tips

Of er nog tips zijn van de studentes voor mensen die Arabisch willen leren? ‘’Er gewoon heel veel mee bezig zijn’’, zegt Stella. Ze denkt dat het met een uurtje Arabisch in de week erg lastig gaat worden. Lotte twijfelt: ‘’om heel eerlijk te zijn, ik ben zelf ook nog aan het uitvogelen hoe ik het beste Arabisch kan leren. Ik denk dat het belangrijk is om te beginnen met het alfabet. En het oefenen met de klanken die wij niet kennen.’’ ‘’Leer als eerst de tekens van het alfabet te herkennen en koppel die dan weer aan de klanken. Anders zie je een zin en heb je geen idee wat je moet uitspreken’’, voegt Silke hier nog aan toe.

Check onze eerste les Arabisch hier.
Vorige artikelMuziek met... SoroushVolgende artikel Hoe denkt de Braziliaanse João over Utrecht?braziliaanse vlag

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Meest recente berichten

De nieuwe regels op een rij20/01/2021
Muziek met… Daniel17/01/2021
Cultuurles16/01/2021
Langeafstandsrelatie in coronatijd? Julian: “Dat was geen pretje”16/01/2021
Een week vol nieuws15/01/2021