Haal jij het Nederlandse inburgeringsexamen?
Het lijkt wellicht makkelijker dan dat het is: het inburgeringsexamen. Een examen dat je verplicht moet maken als je in Nederland wilt komen wonen. Deze cursus, die sinds 2007 verplicht is, moet je in maximaal drie jaar halen en kost 300 euro. Ook legt de overheid de verantwoordelijkheid bij de immigrant om alles zelf te regelen.
En dit is gek, vindt onder andere televisieprogramma Zondag met Lubach. Alle informatie die je namelijk nodig hebt om te weten wat je moet doen, is te vinden in het Nederlands. De Nederlandse immigratie- en naturalisatiedienst heeft een hoop Nederlandstalige video’s gemaakt. Dat is gek, want veel immigranten spreken geen Nederlands.
Maar waar bestaat dit inburgeringsexamen dan uit? Eerst teken je een participatieverklaring. Hierin staan dingen die je moet leren over Nederland. Bijvoorbeeld: iedereen is in Nederland gelijk, iedereen mag een eigen partner kiezen en iedereen mag naar school.
Hierna maak je verschillende examens: lezen, luisteren, spreken en schrijven, maar ook ‘kennis van de Nederlandse maatschappij’. Je beantwoordt vragen over hoe je handelt bij bijzondere situaties met boodschappen doen of naar de dokter gaan.
Dit examen specifiek was in 2017 ook in opspraak. De vragen die werden gesteld zouden niet makkelijk zijn, volgens een video van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). In deze video zie je dat het zelfs voor een persoon die is geboren in Nederland niet makkelijk is. Zo worden er vragen gesteld over Willem van Oranje en over wat een gemeenteraad doet. Als iemand verhuist naar Nederland, zijn dit geen vragen die in het dagelijks leven belangrijk zijn.
Ben je benieuwd hoe jij het examen ‘kennis over de Nederlandse maatschappij’ maakt? Test hieronder een mini examen, met echte vragen uit een oefenexamen van de Nederlandse overheid.
1 reactie