Er worden wereldwijd meer dan zesduizend talen gesproken. Sommige talen, zoals Engels en Frans, zijn makkelijk te leren. Maar er zijn ook talen, zoals Arabisch en Mandarijn, maar ook Nederlands, die een stuk moeilijker zijn. Waarom is de ene taal moeilijker dan de andere?
Of een taal moeilijk is, ligt aan de taal die jij zelf spreekt. Wanneer een vreemde taal op jouw moedertaal lijkt, is het makkelijker om die te leren. Spaans kan dus moeilijk zijn voor iemand die Nederlands praat, en makkelijk voor iemand uit Portugal.
Vreemde klanken
Nederlands is voor veel mensen moeilijk, omdat het een ‘keeltaal’ is. Bij een keeltaal worden er veel klanken als ‘g’, ‘sch’, ‘schr’ en ‘gr’ gebruikt. Iemand die bijvoorbeeld Engels praat heeft, meestal moeite met die klanken. Ook Arabisch is ook een taal met bijzondere klanken. Dit is één van de moeilijkste talen ter wereld. Mandarijn wordt als de moeilijkste taal gezien.
Alfabet
Een verschil in grammatica maakt een taal ook moeilijk. Sommige talen, zoals Frans en Duits, lees je van links naar rechts. Arabisch lees je van rechts naar links. Chinees heeft geen losse letters, maar symbolen. Ieder symbool staat voor één woord. Maar ook de grootte van het alfabet speelt een rol. Het Nederlandse alfabet kent 26 letters. De Armeense taal heeft het grootste alfabet. Het gaat om 38 letters. Dat is heel wat extra leerwerk.
Woordenschat
Sommige talen kennen veel woorden. Het is dan belangrijk om te weten wanneer je welk woord gebruikt, wil je een taal goed beheersen. Engels is zo’n taal met een grote woordenschat. Een Engelsman zal daarom al snel doorhebben wanneer Engels wel of niet jouw moedertaal is.
Er zijn dus veel redenen waardoor een taal moeilijk is. Dit gaan wij verder onderzoeken. Zo gaan wij zelf Arabische lessen volgen. Een taal die totaal niet op Nederlands lijkt, en dus een grote uitdaging is. Ook spreken we een taaldeskundige die nog beter kan vertellen wat een taal moeilijk, of juist makkelijk maakt.
1 reactie