Als veertienjarig meisje droomde de Belgische Ine Schroven van een eigen dansschool. Momenteel is ze eigenaresse van In2Dance. Een dansschool met bijna driehonderd leden, waarmee het een van de grootste is in het Nederlandse Best.
Ine wilde graag naar de dansacademie. Deze zijn er natuurlijk ook in België, maar niet in de dansstijl die ze zocht. In België heb je namelijk vooral dansopleiding in klassiek ballet en hedendaagse dans. Maar in Tilburg hadden ze een ‘jazz-urban’ dansopleiding. En dat was precies wat Ine wilde!
Droom
Ze werd opgeleid tot commerciële danseres. “Ik had het gevoel dat ik hier meer werkkansen had. Ondertussen had ik ook vrienden en een vriendje in Nederland”, lacht Ine. Ook de Nederlandse mentaliteit sprak haar haar: ‘lekker direct en open’.
Haar kinderdroom was een eigen dansschool. Die droom kwam in 2017 uit. “Ik ben elke dag dankbaar dat ik dit kan doen. Het zou tof zijn als de dansschool nog verder groeit.” Momenteel studeert Ine psychologie. De combinatie tussen dans en psychologie boeit haar. “Je ziet nu met de corona crisis dat kinderen een uitlaatklep hebben in dans. De combinatie van muziek en beweging doet iets met hun brein, waardoor ze hun emotie ontwikkelen. Ik wil hier meer over te weten komen.” Ze denkt er ook nog aan om richting de bewegingstherapie te gaan.
Leuven en Breda
Ondanks dat België en Nederland op veel vlakken op elkaar lijken, moest Ine toch wennen in Nederland. Vooral aan het taalgebruik en de directheid. “Ik kreeg ooit ongevraagd advies van een Nederlandse vrouw in een kledingwinkel over de outfit die ik aan had. Dat kon ik toen nog niet waarderen”, vertelt ze lachend. Ze blijft zich verbazen over de ongezouten mening van Nederlanders. “En dat ze soms zo luid kunnen zijn”, voegt ze er aan toe.
Ine is geboren en getogen in het Belgische Leuven. Tot ze naar Breda verhuisde, waar ze nu al jaren woont. “De verschillen zijn niet heel groot. In Leuven zijn de mensen genuanceerd en rustig, maar nooit extreem vrolijk. Mijn Bredase vriendinnen kunnen echt onwijs vrolijk en blij zijn. Dat vind ik heerlijk. Verder lijken de steden best wel op elkaar!”
Accent
Belgen staan in Nederland vooral bekend om hun accent. Ook Ine kreeg voortdurend opmerkingen. Al waren deze vaak niet vervelend. “De meeste mensen vonden mijn accent schattig. Ze vonden vooral mijn woordgebruik grappig”, vertelt ze. Als voorbeeld geeft ze het Belgische woord voor walnoot: ‘okkernoot’. Ine: “Mijn mannelijke studiegenoten noemden mij ‘onze lieve Belgische okkernoot.”
1 reactie