Nieuw NederlandNieuw Nederland
  • HOME
  • ONDERZOEK
    • EEN VREEMDE TAAL IN VIER WEKEN
    • EXPEDITIE SENNEROOG
    • HET STEREOTYPE
    • VIRUSPROBLEMEN
  • TAAL
    • WOORD VAN DE DAG
  • CULTUUR
  • BEROEP
  • MENSEN
  • OVER ONS
  • CONTACT
09/12/2020 door Julian Heijtbrink

“Ik ben voor de liefde naar Nederland verhuisd”

“Ik ben voor de liefde naar Nederland verhuisd”
09/12/2020 door Julian Heijtbrink

Al meer dan twintig jaar woont Sofi in Nederland. Toen ze 27 jaar oud was is ze naar Nederland verhuisd met haar toenmalige vriend, nu haar man. “Ik ben voor de liefde naar Nederland gekomen”, zegt de inmiddels 50-jarige Zweedse. 

Voordat Sofi in Nederland kwam wonen, werkte ze vijf jaar in de bediening van een hotel in Zwitserland. Ze kwam daar terecht doordat ze stage moest lopen voor de hotelschool. Daar leerde ze haar man kennen die ook in het hotel werkte als chef-kok. Haar man is Nederlands en samen zijn ze in Nederland komen wonen. “Eerst woonden we in Goirle, een dorp dichtbij Tilburg. Daar hebben we een jaar bij mijn schoonouders ingewoond. We hadden een huis in Tilburg gekocht, maar dat moest nog gebouwd worden. Nog steeds wonen we in dezelfde wijk in Tilburg, maar wel ons derde huis in de wijk”, zegt Sofi.

Inburgering

In Nederland is Sofi via een uitzendbureau aan werk gekomen, heel anders dan het werk dat ze in Zwitserland deed. “Ik ben vrij snel begonnen met werken in Nederland en volgde daarbij ook Nederlandse lessen. Dat heb ik ongeveer vier maanden gedaan”, zegt ze. “Ik heb niet een inburgeringstraject gedaan, want dat was er toen nog niet. Nederlandse lessen waren ook niet verplicht, maar dat wilde ik zelf graag”, vertelt Sofi. Voordat je begon met de lessen moest je een test doen om je Nederlandse niveau te bepalen. “Ik kon al wel een beetje Nederlands, dat had ik al beetje geleerd in Zwitserland. Ik had wel redelijk snel het idee dat ik goed Nederlands kon”, zegt de Zweedse. 

Dat klopt ook. Wanneer Sofi aan het woord is hoor je bijna niet dat ze van oorsprong niet uit Nederland komt. Als je er heel goed op let hoor je nog wel een beetje een Zweeds accent. Sofi vervolgt dat Nederlands net als de Zweedse taal een Germaanse taal is, het lijkt dus wel op elkaar. “Nederlands heeft wel hardere klanken dan Zweeds, maar ik heb geluk dat ik ‘een zachte g’ heb”, vertelt Sofi. Ik heb dus ook het geluk dat ik nu in Brabant woon. Het duurt wel even voordat je goed kan praten, eerst versta je veel en dan leer je goed om te praten. Na een jaar voelde ik mij al een beetje een Nederlandse.” 

Maar wat is nu moeilijker om te leren? Is het Zweeds makkelijker te leren voor een Nederlander of is de Nederlandse taal makkelijker te leren voor een Zweed? Sofi denkt dat het op verschillende manieren even makkelijk of moeilijk is. Haar man is er duidelijker in en weet het antwoord wel. Hij grapt erover ‘dat Nederlanders over het algemeen slimmer zijn en denkt dus dat Nederlanders minder moeite hebben met het leren van de Zweedse taal.’

Het leven in Nederland

Nederland en Zweden liggen allebei in West-Europa dus zou je zeggen dat het leven er niet veel anders is. Dat klopt ook wel. Volgens Sofi is het ook niet heel verschillend. “Het tempo in Zweden is wat rustiger, je hebt er meer ruimte. Alleen het klimaat is wel iets anders dan in Nederland. Het is in Zweden langer licht in de zomer en het is veel donkerder en kouder in de winter.” 

De mensen zijn wel iets anders in Zweden. Vaak hoor je verschillende vooroordelen over dat Nederlanders heel direct zijn. Sofi vindt het juist fijn dat de mensen hier direct zijn. “Als je van een andere cultuur komt kan het wel soms zijn dat ze in Nederland groffer zijn. Nederlanders zijn wel socialer dan Zweden. Ze leggen makkelijker contact met andere mensen. In Zweden is het ook zo dat onbekende mensen naar elkaar eigenlijk geen contact leggen. Ze zijn wat voorzichtiger en oppervlakkiger en daar is het juist raar als je contact zoekt met iemand. Bijvoorbeeld als je bij de bushalte op de bus staat te wachten, niemand begint een spontaan praatje. Zodra je Zweedse mensen kent zijn ze juist heel gastvrij, misschien wel gastvrijer dan hier in Nederland.”

Sofi wil ooit weer terug

Uiteraard mist Sofi wel haar thuisland. Het meeste mist ze de natuur, haar familie, bepaalde eten en de tradities en sfeer rondom kerst. “Allereerst de natuur, die is in Nederland veel kleiner. De bossen hier in Nederland zijn voor Zweedse begrippen maar een parkje.” Ook mist ze de zee met de grote rotsen op het strand langs de westkust. De andere drie redenen hangen eigenlijk een beetje met elkaar samen. “De gebakjes van mijn moeder en verse makreel die nog in de ochtend vers wordt gevangen mis ik ook. Tijdens Kerst vieren we dat we drie dagen met de familie samen lekker kunnen eten.” 

Toch keert Sofi voorlopig nog niet terug naar het Scandinavische land om daar weer te gaan wonen. “Zolang ik werk heb ik niet veel tijd om steeds naar Zweden te gaan. Maar naarmate ik wat meer tijd heb zou ik wel wat vaker en langer naar mijn thuisland terug willen keren. Zodra ik klaar ben met werken zou ik mijn tijd wat meer willen verdelen tussen Nederland en Zweden”, sluit Sofi af.

Lees ook: Multiculti in de liefde
Vorige artikelMulticulti in de liefdemulticultiVolgende artikel Woord van de dag: Mond-tot-mondreclamemond-tot-mond-reclame

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Meest recente berichten

De nieuwe regels op een rij20/01/2021
Muziek met… Daniel17/01/2021
Cultuurles16/01/2021
Langeafstandsrelatie in coronatijd? Julian: “Dat was geen pretje”16/01/2021
Een week vol nieuws15/01/2021