Nieuw NederlandNieuw Nederland
  • HOME
  • ONDERZOEK
    • EEN VREEMDE TAAL IN VIER WEKEN
    • EXPEDITIE SENNEROOG
    • HET STEREOTYPE
    • VIRUSPROBLEMEN
  • TAAL
    • WOORD VAN DE DAG
  • CULTUUR
  • BEROEP
  • MENSEN
  • OVER ONS
  • CONTACT
15/01/2021 door Duarte Santos Estrafalhote

Studeren in de coronacrisis; Online, onzeker en eenzaam

Studeren in de coronacrisis; Online, onzeker en eenzaam
15/01/2021 door Duarte Santos Estrafalhote

De coronacrisis raakt de gehele samenleving hard, ook de nieuwe Nederlanders. Wij onderzochten hoe groot de impact van de crisis op hen is geweest. Deze week komt er elke dag een andere invalshoek aan bod. Redacteur Duarte dos Santos Estrafalhote onderzoekt het inburgeringsproces.

De studententijd; de periode van feestjes, vrienden maken en samen studeren. Helaas is dit voor honderdduizenden studenten in Nederland niet meer zoals voor de pandemie. Net zoals veel andere groepen worden studenten hard geraakt door corona. Studenten voelen zich eenzaam en het leren gaat moeilijk. Ook internationale studenten in Nederland hebben last van deze situatie. 

Minder vertrouwen

Uit een onderzoek van Nuffic, een organisatie voor internationale studenten, blijkt dat iets minder buitenlandse studenten in Nederland willen blijven na hun studie. Van alle mensen die hier komen studeren, geeft 53,5% aan in Nederland te blijven wonen en werken. Voor de coronacrisis was dit 57,3%. Vooral de groep studenten van buiten de Europese Unie (EU) zijn meer gaan twijfelen. Voor de coronacrisis gaf 72% graag in Nederland te blijven na het studeren. Nu is dit gedaald naar 56%. De studenten geven aan dat ze bang zijn minder makkelijk aan werk te komen door de coronacrisis.

Voor mensen die van buiten de EU in Nederland aan het werk willen, zijn er bepaalde regels. Om in Nederland te kunnen werken en wonen, heb je een verblijfsvergunning nodig. Doordat die studenten onzeker zijn over hun toekomst vragen ze minder snel een visum aan. Naast twijfels over werk, zijn ook veel van hen bang voor de rest van de maatregelen. Wat moet je doen als je terug wilt naar je familie, maar dat niet mag door een reisverbod? Wat kan je regelen als je studievertraging hebt en je extra collegegeld moet betalen? 

Voor de internationale studenten die erg twijfelen over hun toekomst in Nederland, is er een oplossing. Woordvoerder van Nuffic, Jeroen Wienen: “Studenten van buiten de EU krijgen dit jaar meer ruimte om te zoeken naar werk na hun studie”. Dit betekent dat immigranten na het halen van hun opleiding, niet gelijk terug moeten naar hun thuisland. “Het is een regeling die ervoor moeten zorgen dat de druk op deze studenten iets afneemt”, zegt de woordvoerder. 

Europeanen gaan door

Wat opvalt is dat Europese studenten minder moeite hebben met het studeren in Nederland. Uit onderzoek van Nuffic blijkt dat er dit collegejaar zelfs iets meer Europeanen in Nederland zijn komen studeren. Het is voor studenten van binnen de EU makkelijker om in Nederland te komen wonen. Zij hoeven geen visum aan te vragen en ook gaat het terugreizen naar het thuisland makkelijker. 

Een van die studenten is de 21-jarige Joana Carneiro. De economie-studente uit het Portugese Guimarães laat zich niet tegenhouden door de pandemie. De keuze om midden in de tweede lockdown hier te komen studeren, komt door ambitie. “Persoonlijk heb ik het gevoel dat ik in Portugal al een beetje de top heb bereikt”, zegt Joana. De Portugese heeft haar bachelor economie behaald aan de Universiteit van Porto. In Portugal staat deze universiteit bekend om haar onderwijskwaliteit op het gebied van economische studies. 

“Toen ik uiteindelijk mijn bachelor haalde, merkte ik dat ik graag wat nieuws wilde leren. Marketing heeft mijn interesse en helaas zijn de studies marketing in Portugal niet zo goed als in Nederland”, legt Joana uit. 

Toen zij naar marketing studies in het buitenland zocht, vond ze haar master op de Universiteit van Tilburg. Joana kreeg gelijk een positieve indruk van de Brabantse universiteit. “Naast het hoge niveau van onderwijs, is de manier waarop ze aandacht besteden aan je als student echt netjes. Ik kreeg na kerst een welkomstbrief en een mondmasker opgestuurd van de universiteit. Dit geeft je gelijk een fijn gevoel”, vertelt ze. 

Dutch only

Hoewel Joana erg graag naar Nederland komt, is de voorbereiding niet zonder problemen verlopen. “Het zoeken naar een kamer ging niet zo goed”, zegt ze lachend. “Ik ken een paar mensen die al in Tilburg hebben gestudeerd en ik vroeg hen voor advies in mijn zoektocht naar een kamer. Wat gelijk duidelijk werd, is dat ik niet via verhuurwebsites moest kijken”, legt Joana uit. Toch wilde ze even kijken op een van die websites. “Toen ik op een zo’n site keek, wist ik niet wat ik zag. Als ik wilde zien of de kamer nog vrij was, moest ik daarvoor betalen”, vertelt de Portugese verbaast. 

De zoektocht ging verder op Facebook. Dat liep volgens Joana iets beter. Wel zag ze iets opvallends in de Facebookgroepen. “Allereerst viel het mij op dat de kamers in Nederland best duur zijn in vergelijking met haar thuisland. Voor Portugese studenten is het ongewoon om naast de studie te werken. Dan ben je dus afhankelijk van je ouders”, vertelt Joana. Daarnaast had ze moeite met een plek vinden voor ‘internationals’. “Het is zo jammer dat veel studentenhuizen geen buitenlanders aannemen. Vooral omdat ik weet dat Nederlanders enorm goed Engels kunnen. Het zou dan toch geen probleem moeten zijn?”, zegt Joana vragend. Volgens haar is dit een verkeerd signaal naar internationale studenten. “Je krijgt een beetje het gevoel dat je er niet bij hoort”, zegt Joana. Na lang zoeken heeft ze toch een kamer gevonden in Tilburg. “Godzijdank zijn er ook studentenhuizen die ‘Dutch only’ afkeuren”, vertelt ze vrolijk. 

Studeren doe je samen

Het kan in tijden van de coronacrisis lastig zijn voor buitenlandse studenten. Je woont in een vreemd land, vaak ken je nog niet veel mensen en je volgt je colleges vanuit je kamer. Volgens Jeroen Wienen van Nuffic is eenzaamheid ook een probleem waar buitenlandse studenten snel mee geconfronteerd kunnen worden. “We horen verhalen van studenten dat ze zich eenzaam voelen. Het is natuurlijk ook lastig wanneer je alleen naar Nederland komt en geen relaties kan opbouwen omdat je niet fysiek naar je opleiding kunt”, legt Wienen uit. 

Ook Joana zegt te snappen dat het moeilijk is om gelijk vrienden te maken als buitenlandse student. Vooral als je vanuit een andere cultuur komt. “Wat ik merkte toen ik een paar keer in Nederland was, is dat Nederlanders wat ‘kouder’ zijn dan Portugezen”, beschrijft Joana. “Misschien komt het omdat wij in Zuid-Europa gewend zijn om wat ‘extra’ te zijn”, legt ze uit.

Wat te doen?

Zowel Joana Carneiro als Jeroen Wienen hebben tips voor studenten die toch graag in de coronatijd willen studeren in Nederland. 

Tips van Joana

  • Wees ‘open minded’. Je gaat niet in dezelfde cultuur terechtkomen als dat van je thuisland. 
  • Maak je niet teveel zorgen over de communicatie. In Nederland zijn dingen vaak goed geregeld. Je krijgt snel reactie van de universiteiten en organisaties. Ze helpen je graag en beantwoorden de vragen die je hebt. 

Tips van Nuffic

  • Bereid je goed voor. Het is vervelend wanneer je dingen niet goed regelt en daardoor vertraging oploopt. Met een goede voorbereiding zorg je voor een makkelijkere start. Dit geldt vooral voor studenten van buiten de EU.
  • Zorg voor sociale contacten. Eenzaamheid kan erg vervelend zijn. Wanneer je alvast wat vrienden hebt, wordt het studeren hier vanzelf leuker.

Lees ook:

Hoe pakte de Nederlandse overheid de coronacrisis aan?
Vorige artikelPoolse Jakub over het stereobeeld van seizoenswerkersVolgende artikel Discriminatie op de arbeidsmarkt; een blijvend probleem

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Meest recente berichten

De nieuwe regels op een rij20/01/2021
Muziek met… Daniel17/01/2021
Cultuurles16/01/2021
Langeafstandsrelatie in coronatijd? Julian: “Dat was geen pretje”16/01/2021
Een week vol nieuws15/01/2021