Nieuw NederlandNieuw Nederland
  • HOME
  • ONDERZOEK
    • EEN VREEMDE TAAL IN VIER WEKEN
    • EXPEDITIE SENNEROOG
    • HET STEREOTYPE
    • VIRUSPROBLEMEN
  • TAAL
    • WOORD VAN DE DAG
  • CULTUUR
  • BEROEP
  • MENSEN
  • OVER ONS
  • CONTACT
12/01/2021 door Amy van de Wiel

Studeren in Israël, een toekomst in Nederland

Studeren in Israël, een toekomst in Nederland
12/01/2021 door Amy van de Wiel

Naomi Hammelburg (23) werd in Israël geboren en verhuisde toen ze twee was naar Nederland. Halverwege de middelbare school ging ze terug naar haar geboorteland. Afgelopen oktober stapte ze opnieuw in het vliegtuig: ze maakte het besluit om haar toekomst in Nederland op te bouwen.

Het aantal sterren geeft aan in hoeverre dit onderwerp invloed had op Naomi’s keuze om in Nederland te gaan wonen. Eén ster staat voor bijna geen invloed, vijf sterren staat voor heel veel invloed.

De prijzen van levensmiddelen zijn in Israël veel hoger dan in Nederland

Naomi Hammelburg


Hey Naomi, voel je je eigenlijk meer Nederlander of Israëliër?

“Ik hou van beide landen dus ik vind het heel moeilijk om te kiezen. Ik denk dat ik me meer Nederlander voel omdat ik hier ben opgegroeid in mijn jonge jaren.”

In welk land heb je de meeste vrienden en familie?

“Ik heb weinig vrienden in Nederland: ze wonen over de hele wereld omdat ik een internationale studie doe in Israël. Ik kwam dan ook niet naar Nederland om mijn vrienden te zien. Ik ben wel naar Nederland gekomen om tijd met mijn familie door te brengen. Ik had ze al bijna een jaar niet gezien omdat we door de coronacrisis niet mochten vliegen.”

Welke taal vind je het makkelijkst?

“In Israël spreken ze Hebreeuws, maar dat spreek ik niet vloeiend. Op mijn opleiding spreek ik vooral veel Engels. Ik bedacht me dat als ik een carrière in Israël zou beginnen, taal een probleem zou kunnen zijn. Nederlands gaat me beter af dan Hebreeuws, want dat is mijn moedertaal. Nu ik in Nederland ben, merk ik wel dat ik soms moeilijk op Nederlandse woorden kom.”

Welke cultuur spreekt je meer aan?

“Ik vind dat als je opgroeit met twee culturen, je het beste van beide moet omarmen. Ik heb dus niet echt een voorkeur. Fijn aan Israël is dat alles spontaan gebeurt: in Nederland moet alles gepland worden. Daar staat tegenover dat gesprekken in Nederland vaak gezelliger zijn. In Israël gaat het vaker over heftige politieke onderwerpen door alles wat daar gebeurt.”

In welk land komt je schoolcarrière het beste tot zijn recht?

“Wat betreft mijn studie heb ik meer aan het onderwijs in Israël. Ik studeer politiek en focus me op terrorisme in het Midden-Oosten. In Israël staan de docenten midden in de realiteit. Wel ga ik in de toekomst in Leiden studeren. Ik zag dat die specialisatie in Nederland goed aangeschreven staat.”

In welk land heb je de beste baankansen?

“Ik denk in Nederland. In Israël zijn er al veel mensen die gespecialiseerd zijn in wat ik wil en in Nederland minder. Met de kennis van anderen uit Israël wil ik kijken of ik in Nederland iets soortgelijks kan opzetten. Ik zou het liefst een adviserende rol krijgen bij een ministerie of overheidsinstelling over terrorisme en veiligheid.”

In welk land is het praktischer om te leven?

“De huur en prijzen van levensmiddelen zijn in Israël veel hoger dan in Nederland. Wel komt er in Nederland een stuk meer papierwerk kijken bij het vinden van bijvoorbeeld een woning. Je moet vaak ook aan een aantal eisen voldoen. In Israël krijgt de eerste die reageert de woning of kamer.”

In welk land kun je het meest op de overheid rekenen?

“Ik sta niet zo achter de premier van Israël. Nederland heeft juist veel democratische waarden en dat waardeer ik heel erg. Hier is veel mogelijk.”

Je bent Joods. In welk land is het makkelijker om je geloof uit te oefenen?

“Joods zijn in Nederland is makkelijker omdat het zorgt voor binding met andere Joden. In Israël is bijna iedereen Joods, dus het wordt niet gezien als iets dat je samen viert. Wel wordt er in Nederland veel gescholden met ‘jood’. Ik merk dat veel Nederlanders het grappig vinden, maar niet door hebben dat het beledigend kan zijn.”

Lees ook: Ik zou het zeker opnieuw doen
Vorige artikelWoord van de dag: EnneVolgende artikel Moeder en dochter over het Poolse stereotype: 'Media schetsen vaak een negatief beeld'

1 reactie

Pingback: Covid-19 en de liefde… - Nieuw Nederland

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Meest recente berichten

De nieuwe regels op een rij20/01/2021
Muziek met… Daniel17/01/2021
Cultuurles16/01/2021
Langeafstandsrelatie in coronatijd? Julian: “Dat was geen pretje”16/01/2021
Een week vol nieuws15/01/2021