Nieuw NederlandNieuw Nederland
  • HOME
  • ONDERZOEK
    • EEN VREEMDE TAAL IN VIER WEKEN
    • EXPEDITIE SENNEROOG
    • HET STEREOTYPE
    • VIRUSPROBLEMEN
  • TAAL
    • WOORD VAN DE DAG
  • CULTUUR
  • BEROEP
  • MENSEN
  • OVER ONS
  • CONTACT
27/12/2020 door Nemo Schillemans

Top 10: BN’ers met een migratieachtergrond

Top 10: BN’ers met een migratieachtergrond
27/12/2020 door Nemo Schillemans

Veel Beroemde Nederlanders (BN’ers) zijn geboren in Nederland, maar dit wil niet zeggen dat dit voor iedereen geldt. Er zijn namelijk ook een hoop Beroemde ‘Nieuwe’ Nederlanders. Nieuw Nederland stelt voor u een top tien samen van de meest beroemde Nederlanders met een migratieachtergrond. 

10. Yolanthe Cabau

Yolanthe Cabau werd in 1985 geboren op het Spaanse eiland Ibiza. Ze groeide op in een gezin met een Spaanse vader en een Nederlandse moeder. 

De actrice en presentatrice speelde in verschillende hitseries, waaronder Voetbalvrouwen en Flikken Maastricht. Ze presenteerde onder andere ‘Het perfecte plaatje’ en ‘De jongens tegen de meisjes’. Yolanthe was van 2010-2019 getrouwd met Nederlands voetballer Wesley Sneijder.

9. Ahmed Aboutaleb

Ahmed Aboutaleb is sinds 2009 de burgemeester van Rotterdam. De een na grootste stad van Nederland. Hij verhuisde op zijn vijftiende van Marokko naar Nederland. 

Aboutaleb is de eerste burgemeester van een grote Europese stad met een Marokkaanse afkomst. Hij werd in 2010 door het tijdschrift Elsevier verkozen tot Nederlander van het jaar. 

8. Krisztina Wilders

Dit is wellicht iemand die je niet in dit rijtje zou verwachten, maar jawel: de vrouw van PVV-leider Geert Wilders heeft een migratieachtergrond. Krisztina is geboren in Hongarije. Het is opvallend dat ze is getrouwd met Geert Wilders, gezien dit een extreem-rechtse politicus is die erom bekend staat tegen immigratie naar Nederland te zijn.

7. Khadija Arib

Khadija Arib is de huidige Tweede Kamervoorzitter. Dat is iemand die wordt verkozen om de vergaderingen in de Tweede Kamer te leiden. Khadija werd geboren in Marokko en verhuisde, net als Aboutaleb, op haar vijftiende naar Nederland. 

De voorzitter heeft de afgelopen vier jaar zes erkenningen toegewezen gekregen. In 2020 kreeg ze misschien wel de belangrijkste: een eredoctoraat aan de Universiteit van Amsterdam (VU) voor onder andere haar ‘bijdrage aan de positie van migrantengroepen in onze samenleving’.

6. Akwasi Owusu Ansah

Akwasi Owusu Ansah, beter bekend als Akwasi, is een rapper van Ghanese afkomst. Hoewel hij een artiest is, kwam hij de afgelopen maanden voornamelijk om twee andere dingen in het nieuws: Black Lives Matter en Omroep Zwart. 

Black Lives Matter is een internationale beweging die streeft naar betere behandeling voor mensen van kleur. Deze beweging organiseert voornamelijk protesten. Bij één van de protesten die plaatsvond in Amsterdam zei Akwasi de volgende, veelbesproken woorden: “Op het moment dat ik in november een zwarte piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk in zijn gezicht.”

Akwasi richtte afgelopen jaar Omroep Zwart op, een omroep voor mensen van alle kleuren. Een omroep waar volgens de rapper ‘iedereen wordt gehoord en wordt gezien’.

5. Anna Nooshin 

Anna Nooshin is een in Iran geboren presentatrice, ondernemer en modeblogger. Ze vluchtte met haar familie op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Later studeerde ze cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam in communicatiewetenschappen. 

Anna staat voornamelijk bekend om haar vlogs op Youtube. Hierop heeft ze maar liefst 274 duizend abonnees. Op Instagram heeft ze één miljoen volgers.

4. Claus van Amsberg

Deze naam herken je misschien niet direct. Hij staat dan ook beter bekend als ‘prins Claus’, de man van prinses Beatrix. Claus is dus ook de vader van Koning Willem-Alexander. De prins werd geboren in Noord-Duitsland. 

Claus bezat over een Duitse nationaliteit en lid is geweest van de Hitlerjugend. Veel Nederlanders vonden dat toen, ongeveer twintig jaar na de tweede wereldoorlog, niet oké dat hij in het koningshuis zou komen. Er werd dan ook tegen geprotesteerd. Claus kreeg uiteindelijk ‘gewoon’ een Nederlands paspoort.

3. Máxima Zorreguieta

Niet alleen prins Claus uit het koningshuis heeft een migratieachtergrond. Ook koningin Máxima werd in 1971 geboren in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Zij ontmoette in 1999 haar toekomstige man, koning Willem-Alexander, in Sevilla.

2. Sofiane Boussaadia

Sofiane Boussaadia staat beter bekend als ‘rapper Boef’, een Nederlandstalige rapper en vlogger met een Algerijns-Franse nationaliteit. Hij is vanaf 2015 binnen korte tijd uitgegroeid tot een van de bekendste rappers van Nederland. 

De rapper verhuisde toen hij vier was naar zijn oom in Eindhoven. Met hem heeft hij ook nog een poosje in Texas gewoond. Toen hij dertien was, verhuisde hij naar Alkmaar. 

1. Humberto Tan-A-Klam

Humberto Tan is een van de bekendste gezichten van de Nederlandse televisie. Hij is presentator, radio-DJ en schrijver. Hij werd in 1965 geboren in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Aan het einde van de jaren zestig verhuisde hij met zijn moeder naar Nederland. Zijn vader bleef achter in Suriname.

Humberto heeft een aantal bekende Nederlandse programma’s gepresenteerd. RTL Boulevard, Studio Sport, het NOS-journaal en zijn eigen show RTL Late Night. Met dit laatste programma moest hij stoppen, maar vanaf binnenkort start hij weer op de late avond bij RTL. Hij gaat dan het programma ‘Humberto’ presenteren.

 

Lees ook: Een kus geven op straat blijft spannend

Vorige artikelWoord van de dag: StamppotVolgende artikel #Herkenbaar: deze TikTokkers filmen over de Nederlandse taalVia Unsplash

1 reactie

Pingback: Bioloog: 'misschien dat we over 10 jaar denken dat natuur ook belangrijk is'

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Meest recente berichten

De nieuwe regels op een rij20/01/2021
Muziek met… Daniel17/01/2021
Cultuurles16/01/2021
Langeafstandsrelatie in coronatijd? Julian: “Dat was geen pretje”16/01/2021
Een week vol nieuws15/01/2021