Woord van de dag: Bittergarnituur
Een bittergarnituur bestaat uit verschillende snacks. Dit zijn vaak snacks die je in de frituur stopt met soms een blokje kaas, een worstje en/of olijven ernaast. Een bittergarnituur kan uit heel veel verschillende gefrituurde snacks bestaan: bitterballen, vlammetjes, garnaalkroketjes, goulashballen, bamischijven en nog veel meer. We leggen er een aantal aan je uit.
De basissnack van de bittergarnituur is de bitterbal. De bitterbal is eigenlijk een ronde versie van de kroket. De vulling bestaat uit een soort vleesragout en de buitenkant bestaat uit een paneerlaag. Volgens Genootschap Onze Taal is het woord bitterbal voor het eerst gebruikt in een publicatie in 1923 in het Algemeen Handelsblad. Bitterballen zijn zelf niet bitter, maar heten zo omdat ze vaak samen werden gegeten met een bittertje: een glaasje sterke drank.
Een kipcorn bestaat uit een krokante korst van maispaneermeel met een vulling van kip.
Een bamibal heeft vaak als vulling mie, prei, ui en kruiden en heeft ook een krokante buitenlaag.
Voor veel mensen is het lang de vraag geweest uit wat voor vlees de frikandel bestaat. 24Kitchen geeft daar eens en voor altijd duidelijkheid over:
Frikandellen worden gemaakt van voornamelijk kippenvlees, varkensvlees en in sommige gevallen een klein beetje paardenvlees. Verder zit er in een frikandel water, paneermeel en een hele dosis kruiden die zorgen voor de typische frikandellensmaak.
Soms gebruiken ze seperatorvlees, dit is het vlees wat over blijft bij de slager wanneer er al grote stukken vlees af zijn gesneden.
3 reacties