Woord van de dag: Brabants worstenbroodje
Waar Zeeland de Zeeuwse bolus kent en Den Haag het Haags hopje kent, heeft de provincie Noord-Brabant het Brabants worstenbroodje. Het worstenbroodje bestaat uit een rolletje gekruid gehakt, omwikkeld met wit brooddeeg. Elke slager heeft zijn eigen manier om het gehakt te kruiden en elke bakker bakt het brood op zijn eigen manier. Zo smaakt het Brabantse worstenbroodje nergens hetzelfde.
Het Brabantse worstenbroodje is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken. In de twintigste eeuw stond het broodje bekend als een lekkernij die gegeten werd met Kerstmis en tijdens carnaval. Tegenwoordig wordt het Brabantse worstenbroodje het hele jaar door gegeten. Ze zijn niet alleen bij de bakker te vinden, maar ook in de supermarkt. Om traditie en cultuur rondom het broodje door te geven aan nieuwe generaties wordt er sinds 1995 een wedstrijd gehouden. Bij die wedstrijd wordt er onder de deelnemers bepaald wie het lekkerste Brabantse worstenbroodje maakt.
Bronnen:
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland
Mooi Rooi
1 reactie